CHYBY PRI 3D TLAČI - 1 - nevytláča SA FILAMENT

TLAČIAROV SPRIEVODCA Najčastejšími CHYBAMI PRI 3D TLAČI

Postupne Vám budeme predstavovať jednotlivé diely nášho sprievodcu pre začínajúcich tlačiarov, ktorý sa zaoberá chybami pri 3D tlači a ich riešením. Budeme sa snažiť, aby ste vďaka týmto textom dosiahli vyššej kvality vytlačených modelov a ušetrili drahocenný čas pri riešení problémov s tlačou. Všetko bude doplnené o reálne fotografie a tipy pre nastavenie softvéru. Takže začnime!

 

Na začiatku tlače sa nevytláča filament

Ste čerství majitelia 3D tlačiarne? Potom sa veľmi často môžete stretnúť s týmto problémom, našťastie existuje veľmi jednoduché riešenie. Ak extrudér nevytláča tlačovú strunu, na vine je pravdepodobne jeden z nasledujúcich štyroch dôvodov. Prejdeme každý z nich a vysvetlíme, aké nastavenia vám môžu pomôcť.

1. V extrudéra nie je pred začatím tlače dostatok filamentu

U väčšiny extrúderov dochádza k samovoľnému úniku plastu pri vysokej teplote. Horúci plast má sklon vytekať zo špičky trysky pri predohreve pred samotnou tlačou a tiež na konci tlače, počas postupného chladnutia hotendu 3D tlačiarne. Pokiaľ už došlo k tomuto úniku plastu, potrvá niekoľko sekúnd, než sa do extrúderu opäť doplní chýbajúce filament. Ak sa teda snažíte spustiť tlač ihneď po tom, čo došlo k vytečeniu plastu z trysky, tlač začne s oneskorením. Ak sa chcete tomuto vyhnúť, skontrolujte pred tlačou, či je v tryske plast a je pripravený k vytlačeniu. Než začnete tlačiť samotný model, nechajte vytlačiť tzv. Skirt - koliesko tlače okolo modelu vymedzujúce tlačový priestor. (V Simplify3D nastavíte Skirt v záložke Layer pomocou Include Layer. Niektorým bude viac vyhovovať ručný posuv struny pred tlačou, čo nastavíte v Machine cotrol panel v karte Jog Cotrols pomocou Extrude.)

2. Tryska je blízko k podložke

V prípade, že nie je výška trysky nad podložkou dostatočná, dôjde k zablokovaniu otvoru trysky a nezostane dosť miesta, aby filament mohol vyjsť z extrúderu. Najľahšie tento problém spoznáte, keď je na začiatku tlače vynechaná jedna alebo dve vrsty a ďalšie sú už vytlačené obvyklým spôsobom.

V programe Simplify3D je možné robiť veľmi jemné úpravy polohy osi Z (i ostatných osí), aby bolo nutné meniť model. Polohu trysky zmeníte v nastavenie procesu v záložke G-code pomocou ponuky Offset G-kod. Túto hodnotu zvyšujte po malých krokoch, pokiaľ nebude dostatok miesta medzi tryskou a Bede.

3. Hnacie koliesko extruderu obrúsilo filament

U väčšiny 3D tlačiarní je pre posuv filamentu tam a späť použité ozubené hnacie koliesko, prípadne 2 ozubené kolieska oproti sebe. Zuby na hnacom koliesku sa "zahryznú" do struny a tým presne riadi jej polohu. Ak zistíte, že časť struny chýba alebo nájdete plastové hobliny, hnacie koleso odstránilo príliš veľa plastu. V takomto prípade sa zuby nemajú za čo zachytiť a posun 3D struny teda zlyhá. Podrobnejšie sa tomuto problému budeme venovať v niektorom z budúcich príspevkov na blogu - v kapitole Obrúsené vlákno.

4. extrúdery je upchatý

Ak žiadny z vyššie uvedených návodov nepomohol vyriešiť Váš problém, potom je pravdepodobné, že je extrúder upchatý. To sa môže stať v prípade, keď sa cudzie nečistoty zachytia vo vnútri trysky, nastavená teplota bola pre materiál struny moc vysoká alebo chladenie extrudéra nie je dostatočné, a struna sa tak pritavila vo vnútri hotendu. K upchatiu dýzy môže tiež dôjsť, keď prechádzate z tlače jedného typu materiálu na iný alebo ak používate menej kvalitný materiál, či materiál s flitrami apod. Nech už je príčina akákoľvek, upchatý extrudér môže vyžadovať demontáž, pre menej zbehlých v tejto problematike je vhodné sa obrátiť na výrobcu tlačiarne. Ak čistíte trysku sami, použite tenký drôtik. Nám sa osvedčila tenká gitarová struna "E". Nastavte teplotu na 295 ° C, zaveďte filament a prestrčte drôtik zo spodnej strany asi 2 cm dovnútra trysky.

TIP! Nahriatym extrudérom možno pretlačiť 3D strunu rúk. Ak sa vám to nedarí, extruder nemusí byť upchatý, ale môže byť aj málo nahriaty. Prekontrolujte teplotu napr. Pomocou infrateplomer, ak zodpovedá vami nastaveným hodnotám. Ak sa teplota značne líši, je potreba nájsť chybnú súčiastku (vykurovacie teliesko, termistor, ...) a tú potom vymeniť za novú.

Zdroj: www.simplify3d.com/support/print-quality-troubleshooting/