Ako vybrať 3D tlačiareň

3D tlačiarne nám umožňujú zhmotniť naše myšlienky rádovo do niekoľkých hodín. Preto si nachádzajú cestu do mnohých domácností, do škôl aj do firiem. Ak zvažujete aj vy vstup do sveta 3D tlače, napovieme vám, ktoré kritériá sú kľúčové a čo to obnáša vlastniť 3D tlačiareň.

Všetko si ukážeme na konkrétnom príklade 3D tlačiarne PWS400K od pražskej firmy Print With Smile, ktorú niekoľko mesiacov testujeme v našej predajni.

3D tiskárna PWS400K na stole

 

otaznik Čo od 3D tlače očakávam

Akým 3D tlačiarom chcete byť? Razíte heslo, že aj cesta je cieľ, a tešíte sa, že sa pri používaní 3D tlačiarne niečo priučíte? Búdate radi po internetových fórach a po YouTube a vyhľadávate si recenzie a návody? V takom prípade vám budú vyhovovať aj lacnejšie 3D tlačiarne, ktoré si postupom času môžete vylepšovať a prispôsobovať vašim predstavám.

Alebo by ste boli radšej, keby vaša 3D tlačiareň bola od začiatku vždy k dispozícii a spoľahlivo chrlila výtlačok za výtlačkom s minimom nastavovania a opráv? Potom odporúčame si priplatiť (napríklad práve za skvele vyladenú tlačiareň PWS400K), a rozhodne sa oblúkom vyhnúť tlačiarňam Ender od Creality.

Pokiaľ plánujete, že budete 3D výtlačky predávať, a že si tak na seba vaša 3D tlačiareň sama čoskoro zarobí, sme tu aby sme vám povedali, že to nie je také jednoduché.

 

rozmery Umiestnenie 3D tlačiarne a pracovný priestor

Každá 3D tlačiareň zaberá miesto, a má tendenciu ho časom zabrať viac a viac. Napríklad, PWS400K potrebuje plochu s rozmermi aspoň 60 x 65 cm a 80 cm na výšku (vrátane držiaka na filament). Malo by sa jednať o rovnú a pevnú plochu, aby zniesla vibrácie, ktoré každá 3D tlačiareň produkuje.

Okrem stolíka pre tlačiareň samotnú budete potrebovať miesto pre náhradné tlačové pláty, pre filamenty, miesto pre náhradné diely a rôzne náradie. Budete potrebovať najmenej jednu voľnú zásuvku (3D tlačiareň máva odber medzi 100 a 300 W). Odporúčame ale počítať s aspoň dvoma zásuvkami na každú tlačiareň, aby ste mali priestor na zapojenie dodatočnej kamery, LED osvetlenia, alebo napríklad sušičky na filament.

 

velký výtisk na PWS400K

 

Blog_icon_screwkey Výrobca a jeho podpora

Pred výberom konkrétneho modelu urobíte dobre, keď si preveríte výrobcu. Zistite si, či a akým spôsobom poskytuje záručnú podporu, či vydáva firmvérové ​​aktualizácie a hlavne, aký slicer (softvér na prípravu 3D modelu pre tlač) je možné s tlačiarňou používať.

V našich vodách sme zvyknutí, že je slicer na stiahnutie zadarmo; takto tomu je aj pri Print With Smile, ktorá k tlačiarni poskytuje odskúšané profily do obľúbeného PrusaSlicera. U lacnejších tlačiarní z Číny sa ale môže stať, že zadarmo je dostupná len základná, veľmi orezaná verzia softvéru, pričom plná verzia je za predplatné.

 

lupa  Podľa čoho vybrať stroj

Vyhrievaná podložka (100, či 110 °C), vymeniteľné tlačové pláty a senzor pre nastavenie prvej vrstvy sú dnes samozrejmosťou pri každej 3D tlačiarni. Čo by samozrejmosťou byť malo, ale stále nie je, je možnosti Wifi pripojenia, umožňujúce ovládanie stroja na diaľku. Vlajkové modely všetkých značiek túto funkciu určite budú mať, k lacnejším modelom si ju však používatelia musia dokúpiť dodatočne. Naše PWS400K disponuje Wifi pripojením hneď v základe a využíva populárne a moderné ovládacie rozhranie Klipper.

Ďalším dôležitým faktorom je samozrejme tlačový priestor, ktorý tlačiareň poskytuje. PWS400k ponúka štandardnú kapacitu 235 x 235 x 260 mm, kde posledné číslo uvádza maximálnu výšku výtlačku. U mnohých výrobcov sa stáva, že udávaná hodnota nezodpovedá reálne použiteľnej tlačovej kapacite, radšej teda počítajte s pár milimetrami menej, než je uvedené v reklamnom banneri. Mnoho začiatočníkov robí chybu, že chcú zohnať tlačiareň s čo najväčšou tlačovou kapacitou, v praxi ale platí, že lacnejšie tlačiarne ponúkajúce tlačovú plochu väčšiu ako 300 x 300 milimetrov sa veľmi zle kalibrujú a bývajú nespoľahlivé.

U FDM 3D tlačiarní (to sú tie, ktoré tlačia vlákno namotané na špulkách) je kľúčovým faktorom maximálna teplota hotendu (niekedy sa uvádza ako teplota trysky). Od tejto hodnoty sa totiž odvíja, aké všetky druhy vlákien, čiže filamentov, tlačiareň zvládne spracovať.

  • Najväčšie množstvo tlačiarní ponúkne maximálnu teplotu do 260 °C. To bohato stačí na "také to domáce šolíchání" a tlač základných materiálov, ako PLA, PVB, PETG, Flex (TPU), a pri pomalých rýchlostiach aj na ABS či ASA.
  • Lepšie je ale zaobstarať si tlačiareň, ktorá zvládne teploty do 300 °C. Také stroje mávajú lepšiu konštrukciu extruderu a navyše po nich môžete chcieť výrobky s vyššou tepelnou odolnosťou. Pribudne vám možnosť tlačiť špecializované varianty PETG, ďalej aj PCTG, nylon (a jeho varianty), polykarbonát, polypropylén, apod.
  • PWS400K ponúka okrem základného tristostupňového variantu aj variant osadený hotendom RAPTOR od českého výrobcu Protoprint, dosahujúci až 500 °C. S takým hotendom, doplneným o vhodné chladenie a uzavretým v boxe potom vytlačíte aj tie najviac profi materiály.

 

Mainsail rozhraní