Farbenie 3D výtlačkov - Diel 1. - Základné pojmy

Vitajte v prvom článku našej novej štvordielnej série na tému post-processing 3D vytlačených modelov. V nasledujúcich dieloch sa budeme venovať postupom a technikám, ale než sa do toho pustíme, vyjasnime si základné pojmy, s ktorými sa môžete stretnúť. Väčšinou sa jedná o slová prevzaté z angličtiny, pokúsime sa k nim vždy uviesť český ekvivalent.

 painting_models

 

Airbrush - tlaková pištoľ. Umožňuje naniesť tenkú vrstvu farby rovnomerným spôsobom. Farby sa pre použitie v airbrushi musia zriediť, veľmi zjednodušene platí, že čím hustejšia farba, tým vyšší tlak je potrebný na jej nanesenie. Detailnejšie informácie nájdete v dedikovanom článku.

Drybrushing – metóda suchého štetca. Štetec po namočení do farby vymiešame do sucha (napríklad do obrúska), aby na ňom zostalo len stopové množstvo suchej farby. Táto metóda je ideálna na zvýraznenie hrán modelu.

Flow medium – prímes na miešanie farieb do tlakovej pištole. Zlepší konzistenciu farby a zaistí, aby farba lepšie pretekala a nezaschla vo vnútri airbrusha.

Inktekutá forma pigmentu. Je skôr tekutý, preto sa používa na miešanie washe, alebo vyrobenie efektov ako striekance krvi a pod. Inky sú vhodné do airbrush, kde ho vďaka tekutosti nie je potrebné toľko riediť.

IPA – izopropanol, izopropyl alkohol. Používa sa všeobecne na odmastenie modelov pred nanesením farby, či na čistenie nástrojov od zvyškov farieb.

Lak – anglicky aj varnish. Najjednoduchšie je použiť lak vo forme spreja, existuje ale aj ako emulzia na štetec. Ide o finalizačný prvok, zamedzujúci poškodeniu už nanesenej farby. Je však možné lak použiť nielen úplne na koniec, ale aj počas farbenia, keď napríklad nová vrstva nedrží tak dobre, ako by sme potrebovali.

Miešacie guľôčky - pridávajú sa do fľaštičky s farbou, po zaštrchaní sa nimi lepšie rozmieša usadený pigment.

Primer – alebo podkladová farba. Nanáša sa ako prvá, hneď po očistení modelu. Pomáha zbaviť sa zvyšku izopropyl alkoholu alebo mastnoty, ďalšie vrstvy farieb na ňom dobre držia. Používa sa tiež na zjednotenie povrchu modelu.

Putty - tmel. Slúži na zahladenie vrstiev 3D výtlačku alebo rôznych nedokonalostí. Môže byť vo forme dvojzložkovej modelíny, v tube s aplikátorom, ako sprej, alebo klasicky ako farba vo fľaštičke na nanesenie štetcom.

Tieňovanie – shading, robí sa typicky pomocou washov. Tieňovacia farba musí byť tmavšia ako farba, na ktorú ju aplikujeme. Vďaka svojej konzistencii wash ľahko zatečie do škár modelu a tým vytvorí efekt tieňa.

Thinner – špecifický druh riedidla. Riedi farbu bez straty priľnavosti, zvýši viskozitu a mierne spomalí jej schnutie. Najčastejšie sa riedi v pomere 3:1, thinner: farba.

Ceruzka - Napr. Water Color pencils, používa sa na detaily (tvár, drobné zdobenie) a drobné špeciálne efekty, lepšie sa kontroluje ako štetec.

Washtieňovacia farba. Ide o mix inku, destilovanej vody a flow media. Washem je možné pretrieť celú figúrku, ktorá tak získa viac hĺbky a vyzerá viac realisticky. Pri neopatrnom použití vytvára mapy. Existuje v predmiešanej verzii, napr. Skin Tone Wash (imitujúca farbu kože).

Základová farba – inak aj base (color). Ide o kryvú farbu, ktorá slúži na nastavenie základnej farebnej škály modelu. Tento druh farby je najpoužívanejší, v niektorých prípadoch stačí aplikovať iba base a niekoľko málo detailov a môže byť hotovo.

Masožravé rostliny, ručně malované týmem ValienteProject studio

 

Zdroje

Informácie v tomto článku a foto mäsožravých rastlín pochádza od našich priateľov ValienteProject štúdio.