SPECTRUM- verifikácia kvality filamentu

Spectrum ako jeden z prvých výrobcov filamentov zavádza službu VERIFY YOUR SPOOL.

Je to aplikácia na spätnú kontrolu zakúpeného filamentu.

Ako to funguje ?

Na webe Spectrum  zadáte výrobné číslo Vašej cievky a údaje o procese výroby ako sú teplota, priemer extrúzie, atď sa Vám zobrazia.

Výrobný proces sme Vám krátko priblížili v pokračovaní článku.

 

Odvlhčovanie a výber peliet

Pred začatím výroby všetko začína výberom najvyššej kvality polyméru. Základom celého procesu sú okrem toho aj odborné znalosti o spracovaní plastov. Polymér použitý na výrobu nekonečných vlákien sa dodáva ako bezfarebná peleta. Pred extrúziou by sa mali mimoriadne citlivé granulované častice dôkladne vysušiť. Na odvlhčovanie sa peleta dopravuje do sušiaceho systému pomocou pneumatických podávačov.

 

 

Extrúzia

Extrudér je kľúčovým prvkom linky zodpovedným za homogenizáciu polyméru. Peleta prechádza niekoľkými vyhrievanými zónami transportovanými plastifikačnou skrutkou. Tento postup umožňuje, aby sa materiál roztavil a zmiešal s farebným pigmentom alebo inými prísadami. Regulovaný tlak je potrebný na dosiahnutie homogénneho vlákna a konštantného priemeru konečného produktu.

 

 

Chladenie

Chladenie je skutočne dôležitou súčasťou celého výrobného procesu. Teplota a čistota chladiacej zmesi je potrebné udržiavať, pretože tie majú výrazný vplyv na konečný produkt. Prvý krok chladenia nazývaný „teplý“ kúpeľ zabraňuje nekontrolovanému zmršťovaniu materiálu a kvality povrchu. V poslednom kroku sa vlákno privádza do kúpeľa studenej vody, čo umožňuje efektívne odvádzanie tepla z filamentu.

 

Meranie priemeru filamentu

Počas výroby sa každý 1 mm vlákna nepretržite meria v 2 osiach s presnosťou ± 0,8 um. Aby sme sa uistili, že výsledok merania je spoľahlivý, používame certifikované laserové meracie prístroje navrhnuté svetovo známou a renomovanou švajčiarskou spoločnosťou. V poslednom kroku sa zozbierané údaje prenesú do našej databázy, čo umožňuje koncovému užívateľovi skontrolovať priemer online. Presný prieskum zaručuje, že naše výrobky spĺňajú prísne požiadavky trhu.

 

Navíjací proces

Kvalita návinu sa často podceňuje, ale každý vie, aký dôležitý je tento faktor pri tlači. Zamotaniu vlákna sa dá vyhnúť iba vtedy, keď je cievka upravená a uprataná, preto venujeme veľkú pozornosť poslednému kroku výrobného procesu.

 

 

Balenie

Každá cievka s vláknom je vákuovo balená vrátane sušidla na silikagelu. Pre vákuové balenie používame fóliu so ZIP zámkom, čo umožňuje koncovému užívateľovi baliť vlákno priamo po použití a zabraňuje absorpcii vlhkosti. Každá cievka obsahuje informácie o type materiálu, priemere a odporúčanej teplote tlače. Na konci sa vlákno umiestni do kartónovej škatule, ktorá je dodatočne fóliovaná.

 

 Autor článku: Michal Schmeringa, 2020