3D tlač v roku 2024

Veľa nových 3D tlačiarní uvedených na trh. Príliv nových, začínajúcich 3D tlačiarov. Noví výrobcovia filamentov, a nové filamenty. Veľmi vydarený rok 2023 priniesol zásadné zmeny v oblasti hobby a semi-profi 3D tlače. V tomto článku nájdete predikcie, extrapolácie, a samozrejme aj špekulácie na tému čo nás čaká v roku 2024.

 

Čo že sa to minulý rok stalo?

V roku 2023 definitívne skončili preteky o čo najlacnejšiu 3D tlačiareň. Kto že vyhral? To je fuk. Dôležité je, že sotva funčné klony klonov, ktoré vyžadujú 4 hodiny práce na každé 2 hodiny tlače, už nikoho nezaujímajú.

Prečo? Pretože Bambu Lab. Môže sa nám to páčiť, alebo nemusí, faktom ale je, že Bambule ponúkli novú úroveň používateľskej prívetivosti, kde sa nemusíte zaujímať o 3D tlač, aby ste si niečo 3D vytlačili. Tento aspekt, v kombinácii s nemilosrdným pomerom cena/výkon/dostupnosť spôsobil, že najmä model X1C sa počas roku 2023 stal novým etalónom, novým vzorom toho, čo sa od takejto 3D tlačiarne očakáva. Rýchlosť bez straty kvality, plne automatická kalibrácia vrátane prvej vrstvy, wifi a ideálne aj kamera s AI, bdiaca nad priebehom tlače.

Bambu Lab Tiskárny stěna

 

A čo bude ďalej?


Vyhliadky do nového roka sú pozitívne. Záujemcovia o spoľahlivé a výkonné 3D tlačiarne budú mať podstatne väčší výber, a po nákupe nových a moderných strojov potom pošlú tie staršie a po záruke na predaj. Záujemcovia o lacné 3D tlačiarne si tak môžu ľahko prísť k slušnému stroju za výpredajovú cenu, alebo za ešte lepšiu cenu na bazáre.

Výkonnejšie a dostupnejšie

Bambu Lab udal tón, konkurencia ale nespí. Už v roku 2023 sme mohli počuť odpoveď od Creality v podobe K1 Max, alebo napríklad tú od Flashforge, s modelmi Adventurer 5M a 5M Pro. Niektorí výrobcovia sú o krok ďalej a snažia sa uspieť s lepšími špecifikáciami. Napríklad Flsun, oznámil modely S1 a T1, chváliace sa dvojnásobnými tlačovými rýchlosťami, alebo Qidi Tech, a jeho tlačiarne s aktívne vyhrievanou komorou.

Hranica medzi hobby a profi 3D tlačiarňami sa tak bude rapídne zmenšovať. To bude príležitosť aj pre firmy, pre ktoré by 3D tlač mohla priniesť riešenie problémov s dodávateľským reťazcom (ceny prepravy tovaru išli rapídne hore), a problémov so skladovými zásobami.

Rozlíšiť signál od šumu

Niektoré firmy, predtým vyrábajúce čisto hobby 3D tlačiarne sa oveľa viac zamerajú na profi trh a vývoj industriálnych strojov. Zákazníci, ktorí boli zvyknutí veriť jednej značke, si tak budú musieť nájsť nového favorita, čo bude ale ťažšie ako predtým. Nielen kvôli väčšiemu výberu, ale aj vôli tomu, že influencerov a recenzentov 3D tlačiarní pribúda, a kvalita a dôveryhodnosť ich recenzií klesá.

(Ne)hynúci Open Source

Tradičný Open Source duch bude naďalej skomírať, rozhodne ale nevymizne a najskôr sa transformuje do nejakej novej podoby. Raketový nárast obľúbenosti Klippera a správy o odomknutí Bambu Lab firmvéru pre komunitné modifikácie sú svetlom nádeje.

Na čo sa tešiť

  • V roku 2024 nás čaká uvedenie do predaja vyššie spomínaných FLSUN delta 3D tlačiarní. Bude sa realita blížiť marketingovým sľubom o 1200 mm/s rýchlostiach? Budú sa iní výrobcovia inšpirovať?
  • Môžeme sa tiež tešiť na tlač vo veľkom: Elegoo sa predvedie s obrovským modelom Orange Storm Giga, a aj Bambu Lab najskôr vypočuje volanie komunity a vyrukuje s veľkoformátovým modelom. Bude zameraný čisto na firemnú klientelu, alebo bude dostupný všetkým?
  • Prusa XL začne kraľovať vo svojej vlastnej toolchanger kategórii. Expedícia objednávok konečne reálne nadobudne na obrátkach, ako používatelia začnú chápať, že toochanger nie je len na farebnú tlač. Zobrazí sa seriózna alternatíva?

 

Orange Storm Giga od Elegoo

 

Zdroje: