Ako na 3D tlač farebných fotiek - HueForge

3D tlač obrázkov alebo fotografií technikou nazývanou litofánia dnes už nie je žiadna novinka. Litophane však nie je jediným spôsobom, ako využiť priehľadnosť filamentu na tvorenie zaujímavých dekorácií.

Pomocou programu HueForge môžeme vytvoriť farebné reliéfy, ktoré nemusia byť ani podsvietené, aby vytvorili krásny trojrozmerný efekt. Na rozdiel od litofánie, kde sa pomocou rôznej šírky steny vykresľujú kontúry obrázku, HueForge využíva priesvitnosť materiálu na skladanie viacerých farieb. Takto sa dá stupňovať nielen svetlosť farby, ale dajú sa tiež vytvoriť nové farby (správne navrstvenie žltého a modrého filamentu dá zelenú farbu). Program sám vypočíta, kedy je potrebné vymeniť farbu a výmena sa odohráva po vrstvách, HueForge je teda kompatibilný so všetkými 3D tlačiarňami, ktoré vedia pozastaviť tlač na výmenu filamentu (G kód M600). Výsledkom je detailný realistický obrázok s hĺbkou a perspektívou.

 

 

HueForge je platená aplikácia a najlacnejšie licencie (nekomerčné, doživotné) stojí 18 USD, teda pár korún nad 400 Kč. K tlači je potom potrebný samozrejme filament v rôznych farbách, pri ktorých vieme, ako veľmi presne sú priesvitné. Toto sa v aplikácii určuje pomocou veličiny "transmission distance", skrátene TD. Zjednodušene povedané, transmission distance udáva, aká hrubá musí byť vrstva daného materiálu, aby už neprepúšťala žiadne svetlo. V aplikácii sú preddefinované filamenty od Polymaker a Bambu Lab, my pre vás máme navyše vyskúšané materiály od českej značky Print With Smile.

 

PWS Filament  TD
Sunset GOLD 4,8
SATIN YELLOW 4,8
REC Just YELLOW 4,8
Yellow 5,6
Lemon Drop 4,8
Rec Just RED 4,8
Peach RED 6,4
Rubin RED 5,6
Just Purple 8
Violet 4
Purple 4,8
Princess Pink 5,6
Coral Pink 6,4
Pumkin Orange 8
Orange 6,4
Just Grey 2,4
Silver 5,6
Cloudy Grey 4,8
Grey 2,4
Chocolade Shine 4,8
Copper BROWN 4,8
Turquoise Blue 4,8
Cobalt Blue 5,6
Pastel Blue 6,4
Light Blue 6,1
Maya Blue 8
Sky Blue 5,6
rec PLA just BLUE 6,4
SATIN Spring Green 5,6
Green Apple 5,6
Fresh Mint 4,8
Green 4,8
Metallic Green 5,6
Light Green 5,6
Dark Green 1,6
Black Star 0,8
Black 1,6
White 5,6
Just White 8

 

 Ako sa HueForge používa:

1. Vyberte obrázok

Môžete použiť akýkoľvek obrázok uložený ako PNG (aj s priehľadným pozadím) alebo JPG. Odporúčame začať s jednoduchým obrázkom alebo grafikou, ideálne bez pozadia. Súbor stačí pretiahnuť do okna aplikácie. 

 2. Vyberte farby, ktoré chcete použiť

Z preddefinovaných farieb zaškrtnite tie, ktoré máte k dispozícii, alebo si pomocou tlačidla "New Filament" založte nové. Vyberte si. ktoré farby chcete použiť, a pretiahnite ich do posuvníkov (Color Sliders). Posuvníky umožňujú upraviť priesvitnosť, alebo inak povedané kvantitu každej farby. Môžete s nimi experimentovať, aby ste získali požadovanú farebnú kombináciu.

 

 

3. Uložte projekt ako súbor STL

Keď ste s farbami spokojní, kliknite na "File" a "Save project as" tým sa projekt uloží vo formáte HFP, a zároveň sa vyexportuje súbor STL a textový súbor s inštrukciami.

4. Naslicujte STL a nastavte výmeny farieb

Naládujte STL do vášho slicera, a nastavte výšku vrstvy na čo najmenšiu hodnotu, napr. 0,08 alebo 0,1 mm. Hustotu výplne nastavte na 100% a vzor výplne na Priamočiary. Po naslicovaní nastavte výmeny farieb podľa inštrukcií z vyexportovaného textového súboru, alebo si ich otvoríte priamo v aplikácii kliknutím na "Describe".

 

 

5. Vytlačte objekt:

Po nastavení všetkých parametrov môžete g-kód odoslať do 3D tlačiarne a začať tlač. Pokiaľ nepoužívate AMS či MMU, odporúčame nachystať si špulky filamentu tak, ako majú ísť po sebe, aby ste pri výmene neurobili chybu

b9aaaf7c-7f75-4607-8b7b-2f708cdd1db2

 

 

----------------------

Zdroje fotiek: