Ako vytvoriť 3D model z fotografie? Alebo umenie s názvom Litofania

Litofania je poslednú dobu veľmi rozšírenou záľubou medzi 3D tlačiarmi a domácimi majstrami. Ide o zobrazenie obrazov na trojrozmernom modeli za použitia svetla. Môžete použiť sviečku, LED či obyčajnú žiarovku. Pomocou rôzne priehľadných fólií a tieňotlačí vytvára krásnu hru svetiel. Jednoducho totiž premeníte obľúbenú fotografiu či obrázok na 3D objekt a vytvoríte tak originálny a pekný darček.

Ako vytvoriť dielo pomocou litofánie krok za krokom:

Zjednodušene povedané stačí vybrať obrázok, pomocou príslušného programu ho z 2D prevediete na 3D a získate STL súbor. A potom už stačí vytlačiť. A teraz trošku konkrétnejšie.:

K dispozícii je niekoľko programov, ktoré dokážu obrázok spracovať tak, aby ste z neho mohli ďalej tvoriť tzv. litofán. Väčšina týchto nástrojov funguje na rovnakom princípe. Z fotografie získate model v súbore STL. Využiť môžete napríklad aj Photoshop. Konkrétny program nájdete aj napríklad tu, ale existujú aj iné. Po nahratí obrázku sa vytvorí 3D model a stačí stiahnuť STL formát. Ešte predtým je však dobré sa na obrázok pozrieť a prípadne upraviť, aby zodpovedal vašim predstavám. Stačí sa pohrať s nastavením. Napríklad maximálnou veľkosťou, hrúbkou, okrajmi, najtenšími vrstvami či hĺbkou základne (stojana) a pod. Dôležité je tiež, či zvolíte pozitív alebo negatív, či budete chcieť obrázok zrkadlovo alebo nie, či ho tam chcete mať raz alebo opakovane atď.

Tipy pre tlač litofánu:

Rovnako ako pri každom inom modeli by mala byť tlač jednoduchá. Nie sú vyžadované žiadne ďalšie nastavenia, ale je potrebné mať na pamäti niekoľko drobností.

Pri vertikálnej tlači je najlepšie nastaviť výšku vrstvy čo najnižšiu.
Čím jednoduchší obrázok, tým bude model pre tlač presnejší.
Pretože chceme všetky detaily, je lepšie, keď nebudete tlačiť vysokou rýchlosťou. Snažte sa ju udržiavať nižšiu ako 33 mm/sek.
Nastavenie výplne na 100% umožní svetlu, aby lepšie fungovalo.
Nepoužívajte priehľadné filamenty. Odporúčame filament PLA bielej farby. Osvedčil sa nám napríklad tento. Ale vyberať môžete z rôznych variantov.
Osvedčilo sa nám neprevádzať niektoré fotografie do negatívu (čo sa v mnohých zdrojoch dočítate), ale nechať pozitív.
Tak smelo do toho a vytvorte pre seba či svojich blízkych krásnu pamiatku. A ak hľadáte iný darček, máme k dispozícii originálne tričká, ktoré potešia každého 3D tlačiara a mnoho ďalších drobností.