Post-processing kovových filamentov

Ako správne upraviť výtlačky z kovových materiálov? Presne to sme zisťovali u holandského výrobcu týchto filamentov Colorfabb a využili ich skúsenosti, ktoré vám teraz chceme odovzdať.

Prvým krokom je brúsenie

Po vytlačení je potrebné model (či jeho jednotlivé časti) ručne obrúsiť pomocou brúsnej hubky, brúsneho papiera (zrnitosť 280) a sady pilníkov. Odporúčame začať pri malých detailoch a hrách. Má to svoje výhody, pretože keď v tej chvíli omylom zbrúsite aj väčšiu plochu, nemusí to ničomu vadiť. Až sa k týmto plochám dostanete, zbrúsite ich znova a rovnomerne. Tým si ušetríte čas s ďalšou prácou na prípadných opravách a úpravách.

Zároveň treba dávať pozor na teplo, ktoré pri práci s kovovými materiálmi môže vznikať! S teplotou skleného prechodu okolo 55 ° C je celkom ľahké model trvalo deformovať. Nesmieme totiž zabúdať, že z určitej časti sa stále jedná o plast (PLA). Konkrétnemu miestu na modeli sa teda pri brúsení venujte vždy len na niekoľko sekúnd. Pomôcť môže tiež brúsenie pod vodou, ktoré pomôže zabrániť hromadeniu tepla a tvorbe prachu. Rozhodne treba trpezlivosť. Cieľom je model čo najviac vyhladiť a na kovových časticiach vytvoriť rovný povrch. Vďaka hladkému povrchu nie sú na modeli žiadne miesta, kde by sa mohla uchovávať špina a tiene a tým pádom sa bude krásne lesknúť. Pokiaľ chcete časť modelu ešte zvýrazniť a docieliť u neho ešte väčší lesk, odporúčame po počiatočnom brúsení pokračovať na týchto miestach v brúsení jemnejším brúsnym papierom so zrnitosťou 600.

Pohrať sa s leštením

Akonáhle máte model vyhladený, je čas vrhnúť sa na leštenie. Na to je možné použiť napríklad malý leštiaci kotúč namontovaný na starom vrtáku. Skrátka stačí navštíviť železiarstvo. Potom je najjednoduchšie umiestniť vŕtačku do zveráku a nechať ju zapnutú, zatiaľ čo tlačou prechádzate cez koliesko. A ďalší tip? Použite starý vrták, aby ste si týmto svoj nový hneď nezničili. Predsa len totiž naň pôsobíte silou z boku a na to primárne nebol určený.

Leštite opatrne a obrňte sa trpezlivosťou. Rovnako ako pri brúsení sa pri leštení môže model rýchlo zahriať a bola by škoda premrhať všetku tú prácu! Urobte si čas a prechádzajte medzi niekoľkými miestami, aby materiál stihol vychladnúť. Najlepšie výsledky docielite, keď na niekoľko sekúnd tlačíte výtlačok na koliesko veľkou silou a pohybujete s ním hore a dole veľkými ťahmi.

A čo sa stane, keď je materiál vyleštený? Filament obsahuje drobné častice kovového prášku vo forme guličiek. Cieľom počas post-procesingu je vytvoriť na týchto guličkách rovný povrch a docieliť tak lepší odraz. Čím hladší bol model už pri brúsení, tým viac kovových častíc pri leštení zasiahnete. Tmavšie tóny môžu vyzerať ako špeciálna patina, ale sú to iba zvyšky z leštenia. Pokiaľ chcete docieliť ešte väčší lesk určitej časti modelu, je možné ešte použiť čistič na kovy.