Typy povrchov tlačovej podložky

Pri 3D tlači musí človek myslieť na veľa vecí. Jednou z nich je aj povrch tlačovej podložky. Aj tá má totiž veľký význam pre vzhľad výsledného modelu. Je potrebné vziať do úvahy materiál, ktorý budete používať aj to, či je s vašou tlačiarňou kompatibilný. Čistá a dobre priľnutá prvá vrstva je zásadná pre úspešnú 3D tlač a veľká časť (ne)úspechu závisí napríklad práve na použitej doske. Každý tlačový materiál má svoje vlastné charakteristiky – od jednoduchého použitia, cez teplotu až po odolnosť proti nárazu – všetky tieto vlastnosti zaisťujú rôznu priľnavosť medzi jednotlivými druhmi materiálov a vybranou podložkou. Tlačová podložka môže byť jednoduchá od hliníka až po špeciálne navrhnuté povrchy. Ako sa v nich vyznať? Čítajte ďalej.

Hliníková PCB

V súčasnej dobe má rad tlačiarní vyhrievanú podložku. Niektoré z nich sú vyrobené z liatej hliníkovej dosky potiahnutej PCB vrstvou (liaty verzus valcovaný hliník za studena, pretože sa teplom nedeformuje) a je možné na ne použiť lepidlá či iné adhezívne prípravky a materiály.

Sklo

Sklo (najčastejšie borosilikátové sklo) je ďalším bežne používaným povrchom tlačovej podložky. Pokiaľ potrebujete naozaj rovnú, pevnú, hladkú a nelepivú podložku, je to voľba pre vás. Sklo má nízku tepelnú vodivosť a vďaka tomu sa zahrieva pomaly a rovnomerne. Pri používaní odporúčame používať 3dlac, Magigoo, lepidlá či iné pásky a adhezíva.

Výhodou je napríklad ľahké čistenie, odolnosť, rovný a bezchybný povrch a ľahké odstránenie výtlačku z podložky po jej vychladení a taktiež veľmi hladká spodná vrstva modelu. Na druhej strane treba mať na pamäti, že sklo jePEI veľmi krehké a treba s ním zaobchádzať opatrne.

Kapton

Ide o najstaršiu metódu, kedy sa používala sklenená či kaptónová páska. Kaptónová páska sa bežne používa v elektronike, pretože je tepelná izolácia, ale naopak v 3D tlači sa používa na rovnomerné rozdeľovanie tepla na podložke a môže dokonca udrží napríklad ABS bez použitia lepidla. Pozor na jej poškodenie pri odnímaní výtlačku, pretože nie je najlacnejšia a bola by škoda ju čoskoro zničiť.

PEI

Často používaným riešením je aj PEI fólia. Polyethermidie (PEI) je plast, ktorý má jedinečné vlastnosti predovšetkým čo sa priľnavosti týka. Pozor však na správne vyrovnanie podložky tlačiarne. Jedná sa však o cenovo prívetivé riešenie, ktoré zaisťuje skvelú priľnavosť a vydrží teplotu až 170 °C. Navyše sa ľahko inštaluje a používa a vydrží. Je však potrebné ju pravidelne čistiť (vodou či izopropylénom). Dnes je tiež možné okrem hladkej varianty zvoliť saténový alebo zrnitý plát. Avšak pozor práve na priľnavosť, pretože je vďaka nej sa výtlačok či doska môže zlou manipuláciou ľahko poškodiť.

Garolite

Garolite (inak tiež Pertynax) je jedným z najmenej obvyklých materiálov tlačových podložiek, ale s niektorými zaujímavými vlastnosťami. Je to tkanina zo sklenených vlákien impregnovaná epoxidovými živicami a vytvrdená pod tlakom. Dodáva sa v listoch, ktoré sú hrubé 3 - 10 mm (tenšie listy by mohli spôsobiť prehnutie či iné deformácie v dôsledku zmrštenia výtlačku). Nylon je známy tým, že veľmi nedrží na povrchoch ako je sklo, PEI a pod, ale s garolitom si rozumie a drží aj bez lepidiel a iných adhezívnych prípravkov.

BuildTak

Jedná sa o viacúčelovú fóliu, ktorá sa ľahko inštaluje (najlepšie na hladkom skle) a je možné na nej tlačiť takmer všetky druhy materiálov (ako napríklad HIPS, Wood, Flex či ABS). Zaisťuje dobrú priľnavosť, je odolný, výtlačky sa z neho ľahko snímajú a jeho údržba a čistenie nie je náročné. Ak však skalibrujete nevhodne a tlačová hlava bude príliš blízko povrchu dosky, môže nastať problém pri odstraňovaní výtlačku.

Akryl

Zriedka môžete nájsť tlačiarne, ktoré majú iba akrylovú alebo inú plastovú dosku, a tie obvykle využívajú navyše nejakou formou vymeniteľného listu pre lepšiu priľnavosť. Robo 3D C2 napríklad používa niečo ako modrú maliarsku pásku, ale sú to malé čierne štvorčeky špeciálne určené na tento účel. A sú tu aj ďalšie varianty.

Existujú aj iné formy tlačových povrchov, ale tie sú oveľa menej časté, riešia ich konkrétni výrobcovia a nachádzajú sa iba na danom modeli alebo značke tlačiarne. Napríklad keramika a pod.