Zamotaná cievka: tikajúca bomba dlhej tlače. Ako sa tomu vyvarovať?

Zamotaná cievka... Domnievame sa, že mnoho 3D tlačiarov tento problém pozná. Schválne, koľko z vás sa už niekedy rozhorčilo až rozčúlilo na výrobcu, že strunu zle navinul? Bohužiaľ vás ale musíme vyviesť z omylu. Cievky sa namotávajú strojovo a ich prekríženie, podvlečenie či zamotanie pri návine je teda takmer nemožné. Na začiatku procesu sa struna vsunie do aretačného otvoru vo vnútri cievky a strojovo sa namotáva. Po namotaní požadovaného množstva sa proces ukončí, struna prestrihne, zaaretuje a zavaakuuje. Krásne tento postup spracoval vo videu napríklad český výrobca Filament PM.

A ako sa teda môže struna uvoľniť? Jednoducho pri ručnej manipulácii. Stačí iba vytiahnutie z fólie a konce struny z pozičného otvoru. Tým môže dôjsť k povoleniu a postupne to môže viesť až k „zasukovaniu“. Cievka sa totiž rôzne uvoľňuje a posúva a aj preto sa tento problém objavuje napríklad až neskôr v priebehu tlače. Pokiaľ by bola struna zle namotaná už od výrobcu, bolo by to viditeľné na vrchnej vrstve filamentu na cievke už na začiatku manipulácie s cievkou.

Riešením je odmotanie. Odporúčame po použití cievky vždy čo najpevnejšie držať koniec filamentu a po celú dobu a to až do jej upevnenia do pozičného otvoru nepúšťať. Pri opätovnom použití je dobré pár otočiek odmotať a uistiť sa tak, že sa struna nezamotala. Tvrdšie materiály s prímesou pri položení na bok hrozí vyvlečeniu filamentu, takže odporúčame na to dávať pozor. Tipov, ako udržať strunu pri tlači napnutú, je celý rad. Cez jej brzdenie molitanom, použitie najrôznejších držiakov či vodítok. Predovšetkým u kilogramových cievok, ktoré sú materiálom naplnené až takmer k okraju cievky, je veľmi žiaduce tieto vodítka používať a predísť tak nepríjemnostiam. Nikto si totiž nepraje pokazenú tlač či ďalšie problémy, ktoré v dôsledku zamotania môžu nastať.