Čo sa neoplatí podceňovať? Sprievodca tryskami pre 3D tlačiarne

Informácií o najrôznejších chybách, ktoré môžu viesť k zlému výtlačku na vašej 3D tlačiarni, sa dá nájsť veľa. Avšak jednou z položiek, na ktorú sa mnohokrát dosť pozabúda, je tryska. Nemusí sa to však vyplatiť. Ide totiž o veľmi dôležitú súčasť tlačiarne, ktorá výrazne ovplyvňuje výsledný vzhľad výtlačku. Na čo si u nich dávať pozor? Veľkosť, vnútorný priemer a tiež materiál, z ktorého je vyrobená.

Najčastejšie sa stretávame s mosadznými tryskami.

Táto zliatina medi a zinku je cenovo dostupná a dobre vedie teplo. Nevýhodou môže byť ich opotrebovanie. Sú totiž veľmi citlivé na nárazy či škrabance a môže to negatívne ovplyvniť výsledný výtlačok. Zvládne teplotu 300 °C. Využiť je možné na neabrazívne materiály ako napríklad PLA, ABS, ASA, PETG, TPE a ďalšie.

Ďalším variantom môže byť tvrdená oceľ.

Je drahšia, do určitej miery lepšie zabraňuje upchávaniu filamentu, je odolnejšia a zároveň ju upotrebíte aj na abrazívne materiály ako napríklad drevo, svietiace v tme, nylon a ďalšie.

A pokiaľ ani tvrdená oceľ nestačí, máte možnosť zvoliť kalené trysky.

Tie sú nákladnejšie, avšak odolné aj pri častom používaní abrazívnych materiálov a vydržia dlho. Oproti skôr spomínaným materiálom majú nižšiu tepelnú vodivosť. Nevýhodou môže byť hrubší povrch vnútornej strany trysky. Rovnako ako tvrdená tryska vydrží teploty až 500 °C.

Jedným z najdôležitejších vlastností trysky je jej vnútorný priemer. Ten ovplyvní množstvo materiálu, rýchlosť, ktorou je vytláčaný. Vyrábajú sa od 0,1 do 1 mm a najčastejšie je používaný 0,4 mm. Ten poskytuje rovnováhu medzi rýchlosťou a presnosťou. Je logické, že väčšie trysky vytláčajú viac materiálu, menšie trysky (menšie ako 0,4 mm) zase môžu priniesť úžasne detailné výtlačky. Nevýhodou je však ich upchávanie.

A ak chcete svoju 3D krásku rozmaznať ešte viac? Odpoveďou by mohla byť známa tryska Olsson Ruby. Táto v základe mosadzná tryska má rubínovú špičku a je tak oveľa odolnejšia proti opotrebeniu. Dostupný je aj variant zo zliatiny medi, ktorý vydrží až 500 °C. Cena je vyššia, ale jedná sa naozaj o klenot. Ide teda o spojenie tvrdosti, odolnosti a zároveň jej tepelnej vodivosti. Cena je vyššia, ale jedná sa naozaj o klenot. Existujú však aj trysky s nanopovrchom, ktoré výrazne pomáhajú konštantnému prietoku materiálu.

Viac o tryskách ao tom, čo robiť, keď sa upchá v našom ďalšom článku.