Ktorý svietiaci filament svieti najviac a najdlhšie?

Ktorý svietiaci filament svieti najviac a najdlhšie?

Urobili sme jednoduchý test. Každý z vytlačených vzoriek sme nasvietili na 30 sekúnd pod UV lampou a sledovali ako dlho a ako veľmi bude svietiť.

 

 

 

 

Tlačová struna s anglickým názvom glow in the dark je bežné PLA, PETG, ABS, TPU, do ktorého sú primiešané fosforeskujúce častice absorbujúce svetlo. Po nasvietení tak začne žiariť. Môžete si vytvoriť jedinečné dekorácie napríklad pre Halloween, vianočný stromček a radosť urobíte aj deťom. Uplatnenie nájde aj tam, kde potrebujete označiť dôležité prvky - napríklad rámčeky vypínačov, šípky naznačujúce smer východu alebo únikové cesty.

 

Výhody a nevýhody svietiacich materiálov?

Tlač prebieha rovnako ako ste zvyknutí pri klasickom PLA, PETG, ABS alebo TPU. Esteticky je tento materiál skrátka jedinečný. Môžete ho tiež kombinovať so štandardnými farbami PLA,PETG,ABS alebo TPU. Dôležité je vedieť, že svietiaca zložka vo filamente je jemne abrazívna a pri väčšom množstve protisknutého materiálu môže bežne používanú mosadznú trysku zdeformovať. Preto odporúčame použitie trysiek tvrdených.

Materiály, ktoré sme porovnávali: PLA značiek Spectrum, Film PM, Fiber3D, Devil Design, Smartfil a PETG značky Spectrum. Po nasvietení sme pozorovali úbytok žiarenia v čase.

Prvá fotografia: urobená bezprostredne po osvetlení.

Druhá fotografia: 5-7 minút po nasvietení.

Tretia fotografia: cca 20 minút po nasvietení.

Nutné dodať, že mnohé výtlačky by ste v tme našli aj po tejto dobe, ale fotoaparát toto už nezachytil. Cvičené oko zvyknuté na tmu by však videlo výtlačky ešte cca 15 minút po nasvietení.

 

 

 

 

 

 

Ako materiál nasvietiť?

Pre poriadnu žiaru treba mať aj trochu trpezlivosti a materiál veľmi nasvietiť. Z našej skúsenosti najlepšie funguje slnečný svit alebo lampa s UV svetlom. Bežné žiarovky nemajú taký efekt. V žiarení nie je rozdiel či je filament zafarbený ďalším pigmentom alebo nie. My sme rozdiel nepozorovali. Naopak nás prekvapilo, že struna rovnakého výrobcu svietila jasnejšie v našom prípade modrej farbe viac ako napríklad červenej, ktorá po veľmi krátkom čase nesvietila vôbec. Struny, ktoré sme testovali boli bez nasvietenia vzhľadu matného mliečneho odtieňa, po nasvietení žiarili zeleno alebo modro. Výnimkou boli filamenty Fiber3D, ktoré sú zafarbené už v základe a svietia odtieňom do ktorého sú sfarbené aj bez nasvietenia - teda fialová, oranžová, modrá a zelená.

 

 

 

 

 

 

 

Ktorý svieti najviac? - naše stupne víťazov:

 

1. miesto - Spectrum Filament - PLA aj PETG (najžiarivejšie aj najdlhšie) na prvý pohľad je zrejmé, že filament obsahuje väčšie množstvo pridanej zložky

2. - 3. miesto - Devil Design PLA - modré

2. - 3. miesto - Filament-PM (Plasty Mladeč) PLA  - zelené

4. - 5. miesto - Smartfil PLA - zelené

4. - 5. miesto - Fiber3D PLA - modré

6. až posledná - Fiber3D PLA - ostatné farby - fialová, červená, zelená.

Spectrum svieti veľa do zelena, modrá je trochu jemnejšia, sýtejší odtieň čakajte u Devil Design struny, oproti tomu Smartfil svieti veľmi jemným zelenobielym svetlom a Mladeč má krásny zelený nádych podobne ako Spectrum to je ale proti PLA od Filament PM jasnejšie. Struny Fiber 3D svietia nádherne ihneď po nasvietení, odtiene sú krásne sýte ale svietivosť mizne veľmi rýchlo. Zatiaľ čo u ostatných sme fotili ešte 20 minút po nasvietení pri tejto značke už po 10 minútach fotoaparát nezvládol svetlo zachytiť. Výnimkou bol modrý filament, ktorý svietil dlhšie. Rozdali sme dve zdieľané miesta a to len preto, že sa nám dva odtiene zle porovnávali – ľudské oko lepšie zvláda kontrast tmy a zelenej ako modrej.

 

Akú značku si teda vybrať?

Môžete sa riadiť poradím alebo ako my, skúsenosťami. Filament PM a Devil Design skvelá dostupnosť, pri Spectrume občas narážame na výpadky vo výrobe. Smartfil máme zase na menších cievkach a vzhľadom na to, že je svietenie jemnejšie, môže nájsť uplatnenie tam, kde nechcete docieliť efekt cirkusového stanu. Fiber3D áno máme ale! Jednoducho prestáva svietiť príliš skoro a to je za nás veľká škoda. A pokiaľ vám ani táto rada nepomohla, tak siahnite po vzorkách, ktoré môžete na našom e-shope tiež zakúpiť.

 Na záver ešte trocha inšpirácie ..... napríklad na Haloween (PLA modrá Devil Design). :-)

 

 

 

 

 

 

Hviezdy tanečného parketu

Okrem materiálov svietiacich v tme existujú aj fluorescenčné/luminiscenčné farby. Tie žiaria pod UV svetlom a využiť ich môžete napríklad na diskotékach. Mnohí tieto farby uprednostňujú aj na bežné použitie kvôli ich jasnejším a výraznejším odtieňom. Väčšina značiek ponúka zelenú, oranžovú a žltú (jedná sa o Plasty Mladeč, Spectrum či Filamentum) a Smartfill ponúka okrem neónovej žltej ešte ružovú.