WOOD filamenty

WOOD filamenty - drevo vo Vašej 3D tlačiarni

Prvé pokusy plniť vlákno filamentu inými aditívami sa začali pomerne skoro, okolo roku 2010. Snahou bolo vytvoriť filament s vylepšenými vlastnosťami - buď mechanickými, alebo estetickými. Postupným vývojom sa stabilizovala výroba podobných materiálov a dnes už môžme povedať, že je dostupné široké spektrum materiálov či už technických, alebo dizajnových.

Samotný vývoj WOOD filamentov trval roky a pracovalo na ňom nezávisle viacero značiek. Postupne sa zistilo, že vhodnejší a stabilnejší postup je, ak sa nepoužije na plenenie filamentu doposiaľ používaná drť, ale drevené alebo melasové vlákna. 

Základným nosným materiálom je väčšinou PLA. Pomer PLA býva 70% a iných vlákien 30%, ale veľmi záleží od konkrétneho výrobcu. Výhodou je, že pri pri kombinácii s PLA vznikne 100% biologicky rozložiteľný odpad, ktorý menej zaťažuje životné prostredie. 

Najväčším benefitom WOOD filamentov je však ich vzhľad a vlastnosti podobné vlastnostiam dreva. Pri tlači WOOD filament vonia ako spálené drevo, preto je vhodné kombinovať 3D tlačiareň s filtráciou, alebo aspoň zabezpečiť dobré vetranie miestnosti.

Vzhľad a povrch výtlačkov je facinujúci. Odporúčame používať aspoň 0,6mm trysku, vzhľadom k tomu, že filament je náchylný na upchatie pri použití 0,4mm trysky a netlačiteľný pri menších priemeroch ako 0,4mm

 9770_mosadzna-tryska-m6-ceskej-vyroby-0-6-1-75

Na výber je viacero výrobcov filamentov s drevenými náplňami.

- Fillamentum Timberfill

 logo_fillamentum-industrial_white.

Timberfill®_Light_Wood_Tone_Rosewood_Champagne_Cinnamon_Antoni_Nosek_planter

 

 

 - Fiberlogy WOOD

  Fiberlogy-logo_1

Indyk-gray-min            4-1

 

- Smartfill WOOD

smart

1-111-22

 

- Filament PM

 filament_new_logo_2016 

 

12792-512792-612792-7

 

 - Spectrum WOOD 

1213112137