Sušenie filamentov

Sušenie filamentov- príčiny, následky

Správne skladovanie v suchom prostredí je pre filamenty veľmi dôležité. Filamenty totiž absorbujú vlhkosť vzduchu a tým sa znižuje kvalita materiálu a má to negatívny vplyv na výsledný produkt (výtlačok).

susenie

Termíny "hydroskopia", "hygroskopicita" a "hygroskopickosť" sú synonymá a označujú schopnosť látky ľahko pohlcovať a udržiavať vzdušnú vlhkosť. Látky s touto schopnosťou sa označujú ako hygroskopické. Takéto látky za vlhka mäknú a za sucha tvrdnú. Hygroskopické látky sa používajú ako desikanty (napr. Silikagél).  Anorganické hygroskopické látky v pevnom skupenstve menia v prípade veľkej vzdušnej vlhkosti svoje skupenstvo na kvapalné.

Hydroskopia funguje tak, že hygroskopické látky v materiále zo vzduchu pohltia vodnú paru, potom ju vo vnútri seba, ale aj na svojom povrchu zhusťujú, čím tieto látky menia svoj objem, tvar alebo skupenstvo a zároveň mäknú. Voda absorbovaná hygroskopickým látkami sa taktiež nazýva hygroskopická.

Nižšie prinášame prehľadnú tabuľku s časmi a teplotami sušenia jednotlivých materiálov. Pre sušenie možno využiť sušičku na ovocie alebo je možné použiť rúru (do ktorej odporúčame umiestniť ventilátory).

 

Pre boj s vlhkosťou máme odskúšaných týchto troch pomocníkov:

-Odvlhčovač ID-300 Pingi i-Dry 

Slúži na rýchle sušenie aj viacerých cievok filamentov naraz

6218-16218-2

Vysúšacie sáčky so silikagélom - väčšie balenie 60 ks

Dobre slúžia pri skladovaní spolu s našim sáčkom ako prevencia proti vlhnutiu.

10652

Sáčok uzatvárateľný na ZIP 400x300mm

Skladovací hrubý sáčok s prepracovaným zipom pre dlhú výdrž.

7706