Čo s prázdnymi cievkami od filamentu a ako ich správne recyklovať?

Kto z vás sa ešte nepozastavil nad tým, kam vyhodiť prázdne cievky od filamentov? Pre 3D tlačiarov je to nekončiaca výzva. Odpoveď sa navyše môže veľmi líšiť v závislosti od toho, o akého výrobcu filamentu ide. Každý totiž môže používať inú cievku, respektíve materiál, z ktorého je vyrobená. Ako sa v tom teda vyznať?

Napadlo vás niekedy, že spolu s 1kg materiálu kupujete ešte asi 400 gramov obalu? Áno je to cievka, kartónová krabica, fólia cez túto cievku a ďalšie fólie cez škatuľu. A to je veľa obalov. U nás vo firme to robí niekoľko ton ročne. Keď ich roztriedime, roztriedite pomôžeme tak nielen sebe.

 

                    TYP CIEVKY                    MATERIÁL CIEVKY                   KAM PATRÍ?
Transparentné cievky 330 g - 1 kg PC (polykarbonát) (7) PLASTY (spravidla žltý kontajner s príslušným označením)
Čierne cievky 0,5 kg - 5 kg PS (polystyrén) (6) PLASTY (spravidla žltý kontajner s príslušným označením)
Biela cievka Fiberlogy ABS (Akrylonitrilbutadienstyrén) (9) Zmiešaný odpad (čierny kontajner)
Kartónová cievka PAP (kartón) (23) PAPIER (spravidla žltý kontajner s príslušným označením)
Čierna cievka Smartfil PP (polypropylén) (5) PLASTY (spravidla žltý kontajner s príslušným označením)
Šedá cievka Verbatim HDPE (2) PLASTY (spravidla žltý kontajner s príslušným označením)

 

Vo väčšine prípadov je použitý druh materiálu na cievke uvedený. Niekedy však táto informácia chýba, takže jediný variant je overiť u výrobcu či využiť cievku inak. Fantázii sa medze nekladú a na internete sa dá nájsť množstvo tipov. Od lampičiek, otočných podávacích "tanierov" cez kolesá až po zásuvku na náradie vo vašej dielni. Kutili si využitie jednoducho nájdu. Pokiaľ sa však týmto smerom vydávať nechcete a zároveň by ste radi znížili množstvo plastového odpadu, sú tu ďalšie možnosti. Napríklad kúpiť filament bez cievky. Či vrátiť prázdne cievky výrobcovi. Niektorí pre nich totiž dokážu nájsť ďalšie uplatnenie.

 

 

 

A ešte doplňujúce informácie. Z každej cievky navyše každý výrobca a predajca odvádza „daň“ spoločnosti, ktorá eviduje pohyb obalov, u nás je to Eko-koM. Táto povinnosť je daná zákonom.

Naše evidenčné číslo u EkoKomu nájdete na každej našej faktúre.