Programy pre 3D modelovanie

Výber správneho programu pre 3D modelovanie nie je jednoduchá záležitosť, obzvlášť pre začiatočníkov. K dispozícii sú desiatky možností, pričom každý program má iné zameranie. 3D modelovanie je totiž samo osobe široký pojem, zahŕňajúci ako tvorbu mechanických súčiastok, tak aj „sochanie“ a prácu s textúrami pre vytvorenie viac organicky vyzerajúceho modelu. Zahŕňa ako jednoduché programy na úrovni Maľovania vo Windows, tak aj pokročilé programy, zložité ako Photoshop.

Aby sme vám pomohli si vybrať, predstavíme vám 5 najrozšírenejších 3D modelovacích programov. Každý z nich je možné získať a používať úplne zadarmo a nájdete na ne množstvo návodov, mnohokrát aj v slovenčine, napríklad na YouTube.

Tinkercad

Service_icons_1 Tinkercad | Create 3D digital designs with online CAD | Tinkercad

Tinkercad je webová aplikácia od firmy Autodesk. Táto firma stojí aj za ďalšími, pokročilejšími programami (AutoCAD, Fusion 360). Tinkercad sa neinštaluje, funguje priamo vo vašom webovom prehliadači, takže môžete začať tvoriť behom niekoľkých minút a prístup ku galérii vašich modelov máte odkiaľkoľvek. Je navyše plne v češtine.

Modelovanie v tejto aplikácii funguje na veľmi jednoduchom princípe, cez ktorý sa ale dajú vytvoriť aj veľmi zložité modely. Pracujete s preddefinovanými 3D objektmi, akoby LEGO kockami, ktorým však môžete meniť rozmery a orientáciu, a potom ich zoskupujete, alebo odčítate.

Svoje hotové modely potom môžete exportovať do formátu STL, pre tlač na 3D tlačiarni. V Tinkercade tiež môžete vaše modely rozhýbať v prostredí so simulovanou gravitáciou, a môžete vytvárať aj elektrické obvody a bloky kódu.

 

 

DesignSpark Mechanical

Service_icons_1 Mechanical Software | CAD & 3D Modelling Software | DesignSpark (rs-online.com) 

DSM sa oproti Tinkercadu inštaluje do počítača a nemá žiadny cloud na ukladanie alebo zdieľanie modelov online. Funguje aj len vo Windows – verzia pre Mac nie je. Pokiaľ vám tieto obmedzenia nevadí, poteší Vás, že tento program rozbehnete aj na starších počítačoch, je plne v slovenčine, funguje úplne off-line a takmer bez registrácie (pri stiahnutí len vyplníte krátky dotazník).

Vďaka DesignSpark Mechanical si môžete rýchlo osvojiť uvažovanie a pracovný postup nevyhnutný pre iné, pokročilejšie CAD 3D programy. Začnete vytvorením 2D náčrtu, ktorého časti môžete následne vytiahnuť do 3D. Za pár minút teda vytvoríte aj zložitejší model, vrátane zaoblenia alebo skosenia hrán, čo v Tinkercade ide urobiť len veľmi komplikovane.

Okrem exportu do STL/OBJ potom tento program ponúka aj DXF, a natívny RSDOC formát na uloženie či zdieľanie projektov. Základy práce s týmto programom sa môžete naučiť u nás počas nášho Individuálneho kurzu.

 

 

 

Fusion 360

Service_icons_1 Compare Fusion 360 vs Fusion 360 for Personal Use | Autodesk 

Fusion 360 je už profesionálny CAD softvér. Inštaluje sa do počítača, podporuje všetky operačné systémy a je plne Je určený pre industriálne návrhy, s funkciami ako vyhodnocovanie namáhania, ktorému budú vystavené súčasti vášho produktu.

Tento program je primárne platený, s ohľadom na školy a na obľúbenosť 3D tlače v širokej verejnosti je ale prístupný aj zadarmo pod výukovou, či pod hobby licenciou. V tejto verzii síce nedisponuje všetkými funkciami, stále je ale výkonnejší ako vyššie spomínané alternatívy.

Funguje opäť na princípe transformácie 2D náčrtu do 3D, s tým, že plne podporuje parametrické modelovanie - ľahko tu upravíte akúkoľvek akciu, ktorú ste pri vytváraní modelu vykonali. Jednotlivé 2D aj 3D prvky na sebe tiež môžu byť závislé, aj zložitý návrh tak môžete upraviť zmenou jediného parametra.

S využitím tohto programu naplno vám môžu pomôcť kurzy z našej ponuky.

 

 

 

 Blender

Service_icons_1  Download — blender.org 

Blender je nielen úplne zadarmo aj pre komerčné použitie. Inštaluje sa do počiača a funguje bez cloudu, je navyše open-source. Vďaka tomu je okolo neho obrovská komunita užívateľov, prinášajúca okrem návodov aj možnosť doinštalovať najrôznejšie rozšírenia v podobe pluginov a scriptov v jazyku Python.

Hoci je Blender zložitejší na osvojenie, ponúka ohromnú škálu funkcií. Je to veľmi univerzálny nástroj, ktorého využitie siaha od vytvárania modelov postáv, herných objektov (pre počítačové aj doskové hry), cez prácu s textúrami, po tvorbu filmových animácií so špeciálnymi efektmi. Do verzie 2.8 Blender obsahoval dokonca herný engine na tvorbu interaktívnych trojrozmerných aplikácií.

 

 

FreeCAD

Service_icons_1 FreeCAD: Váš vlastný 3D parametrický modelár

FreeCAD je ďalší obľúbený open-source program, ktorý v zložitosti stojí zhruba medzi DSM a Fusion 360. Je možné ho vylepšovať pomocou komunitných pluginov a ponúka dokonca integráciu s OpenSCADom, pre priaznivcov modelovania pomocou kódu.

Podobne ako vo Fusion 360 je tu k dispozícii možnosť otestovať váš 3D model v pohybe, plánovanie trás pre CNC, možnosť simulovať zaťaženie 3D objektu a množstvo ďalších pokročilých funkcií.

Cenou za prístup ku všetkým týmto výkonným funkciám je však zastaralo vyzerajúce, pre niekoho možno menej prehľadné používateľské rozhranie (ktoré si však môžete prispôsobiť).

 

 

Tip na záver:

Ako vytvoriť 3D model bez modelovania, napríklad z fotografie, sa dozviete v tomto článku o litofánii.