Kde hľadať modely pre 3D tlač?

Chcete nejaký konkrétny 3D model, avšak nemáte príležitosť alebo skúsenosti si ho vytvárať od vrcholu? Prečo si neuľahčiť prácu a nestrácať čas? Veľakrát stačí len zapátrať. Často možno totiž nájsť STL súbor úplne zadarmo. A že neviete, kde presne hľadať? Prinášame vám zoznam webov, na ktorých nájdete modely 3D na stiahnutie. Zistíte napríklad, čo na nich možno nájsť, čím sú špecifické a či sú zadarmo alebo spoplatnené.

 

1) Thingiverse.com

Jasná voľba pre väčšinu používateľov. Ponúka voľne dostupné modely pre 3D tlač v STL formáte a nájdete tu aj širokú škálu modelov hračiek. Okrem viac ako 9000 súborov tu môžete nájsť aj najrôznejšie lekcie a školenia.

Na bežné výtlačky sa najviac hodí PLA alebo PETG a dajú sa vymyslieť najrôznejšie farby aj materiály ako drevo, mramor či dúhový.

2) Grabcad.com

Tento web ocenia predovšetkým profesionálni konštruktéri, ktorí tu môžu nájsť rôzne modely v CAD formátoch. Je tu viac ako 27000 technických modelov, ale faktom je, že nie je primárne určený len pre 3d tlač.

Zo širokého výberu technických materiálov na tieto výtlačky môžete vyberať napríklad tu. K dispozícii sú aj vzorčeky!

 

 

3) Cgtrader.com

Tu sú k dispozícii predovšetkým profesionálne modely a je využívaný aj veľkými firmami. Rad modelov je tu k dispozícii aj zadarmo, iné za rozumnú cenu. Je ich tu viac ako 13000.

4) TurboSquid.com

Databáza takmer milióna 3d modelov, ktoré o cenia predovšetkým profesionálni tvorcovia vizuálnych obsahov. Niektoré z nich nájdete aj zadarmo. Ponúka rad formátov vrátane STL, avšak aj keď sú vizuálne skvelé, avšak mnoho z nich nie je upravených na 3d tlač a nemožno to nijako vyfiltrovať. Navyše sú všetky modely spoplatnené.

5) 3Dwarehouse.sketchup.com

Na týchto stránkach si prídu na svoje predovšetkým architekti, dizajnéri bytových priestorov, ale aj tí, ktorí sa pohybujú v oblasti dopravných prostriedkov či strojov. Môžete si tu však tiež zvoliť variant vyhľadania iba 3d tlačiteľných modelov, avšak aj ostatné modely je možné upraviť v spolupráci 3dprintcloud. Nájdete ich tu viac ako 38000.

6) Cults3d.com

Modelov pre domácich majstrov i profesionálov, predovšetkým dizajnérov, je na týchto stránkach viac ako 5000. Môžete tu vyhľadávať podľa rôznych podskupín ako napríklad šperky, umenie, architektúra a pod. Mnoho modelov je zadarmo, niektoré sú ponúkané za rozumnú cenu.

 

 

7) Pinshape.com

Ponúka viac ako 13000 STL súborov a to ako platených, tak zadarmo. Stránky sú veľmi užívateľsky prívetivé, jednoduché a ľahko sa na nich orientuje. Na svoje si prídu začiatočníci aj profesionálni dizajnéri.

8) 3dshook.com

Z týchto stránok budú nadšení predovšetkým domáci majstri a nadšenci do 3d tlače. Môžete tu vyberať z viac ako 1500 modelov, z ktorých niektoré sú zadarmo. Väčšina je však spoplatnená, ale cena je prijateľná.

9) 3dexport.com

Stránky sa zameriavajú na vizuálny obsah a ponúkajú viac ako 1000 skvelých a spoplatnených modelov a môžete si jednoducho vyfiltrovať 3d tlačiteľné modely.

10) Yeggi.com

Vyhľadávač Yeggi.com prehľadá všetky databázy, ktoré sme spomínali vyššie, takže ak chcete jednoducho "vygooglit" najvhodnejší model, môže vám dobre a rýchlo poslúžiť.

Existuje aj mnoho ďalších. Za zmienku stoja napríklad: Instructables.com, Prusaprinters.org, Myminifactory.com, Zortrax library či vyhľadávače STLfinder.com, 3dmdb.com a ďalšie.