Rozdiel medzi mosadznou, tvrdenou a nerezovou tryskou

8 Mosadzná tryska

Mosadzné trysky sú najdostupnejšou a najobľúbenejšou voľbou pre FDM 3D tlač. Mosadz je cenovo dostupná a ľahko obrobiteľná, jej najväčšou výhodou je ale to, že je skvelým tepelným vodičom. To znamená, že dobre prenáša teplo z vykurovacieho článku na filament, ktorý sa vďaka tomu taví rovnomerne a kontrolovateľne.

S mosadznou tryskou zvládnete vytlačiť väčšinu základných filamentov ktoré vyžadujú teplotu do 275°C, teda PLA, PETG, ABS aj ASA, TPU, dokonca aj Nylon v základnej verzii bez prímesí. Pokiaľ vám však padlo oko na filamenty obohatené o karbónové vlákna či inú abrazívnu prímes, mosadzná tryska sa čoskoro obrúsi a kvalita vašich výtlačkov vezme rýchlo za svoje. Tieto tvrdé prímesi obrusujú trysku ako zvnútra, keď ňou prechádza natavený filament, tak aj zvonku, keď zavadí o už položené vrstvy výtlačku, a to až o desiatky mikrónov

 

8 Tvrdená tryska, kalená tryska

Chcete tlačiť filament, ktorý má v názve CF (carbon fiber), GF (glass fiber), AF (aramid fiber)? Chcete vyskúšať v tme svietiace materiály alebo napr. Steelfil a iné kovové kompozity? Potom potrebujete trysku z tvrdenej či kalenej ocele. Oproti mosadze sú tieto trysky drahšie, investícia sa vám ale vráti vďaka ich vyššej odolnosti proti opotrebovaniu a možnosti tlačiť aj tie najnáročnejšie materiály. Zatiaľ čo mosadzné tryske neodporúčame dôverovať pri teplotách nad 275 ° C, tvrdená oceľ vám skvele poslúži minimálne do 400 ° C, čo je dokonca viac, než koľko zvládnu bežne používané hotendy.

Čo sa týka rozdielu medzi tvrdenou a kalenou tryskou, veľmi zjednodušene, tvrdená oceľ je tvrdšia, ale môže byť krehká. Kalená oceľ je o niečo mäkšia, je však pružnejšia, a teda odolnejšia pre niektoré spôsoby použitia. Povrch kalenej trysky sa menej obrusuje a tlač je preto presnejšia a bez chýb. Je navyše ideálny na ironing – vyhladenie poslednej vrstvy výtlačku.

Service_icons Po inštalácii novej tvrdenej trysky odporúčame vykonať teplotnú kalibráciu (pokiaľ ju vaša tlačiareň vie), prípadne pri zľučovaní zvýšiť teplotu hotendu o 2-5 °C

 

8 Stainless steel tryska

Mosadzné aj tvrdené trysky zdieľajú jednu nevýhodu, ktorú sme zatiaľ nespomenuli: neodporúčajú sa pre tlač predmetov, ktoré prídu do styku s potravinami. Pre skutočne food-safe 3D tlač je nevyhnutné použiť trysku z nerezovej ocele, teda stainless steel. Iba nerezová oceľ je úplne netoxická a nereaguje s inými materiálmi, vďaka svojej tvrdosti sa tiež neobrusuje a nedochádza tak ku kontaminácii tlačeného predmetu.

 

8 Kompozitné trysky, špeciálne trysky

A ak chcete svojho 3D miláčika rozmaznať ešte viac? Chcete svojmu 3D miláčikovi naložiť ešte tvrdšie?

V tom prípade sú tu pre vás prémiové trysky, z ktorých najznámejšia je Olsson Ruby. Telo tejto trysky je vyrobené z mosadze alebo zo zliatiny medi, do ktorej je vsadená rubínová špička. Táto tryska je tak odolná voči všetkému opotrebovaniu, jej cena je však podstatne vyššia. Ďalšou slabou stránkou je tiež krehkosť tejto trysky – vyvarujte sa nechcenej kolízii s oceľovým plátom alebo ráznejšiemu postupu pri odstraňovaní zaseknutého filamentu!

Ďalšou voľbou sú trysky s nano povrchom, napríklad známa Nozzle X od spoločnosti E3D, alebo jej česká alternatíva, tryska Durablack. Tieto trysky sú vyrobené z odolnej zliatiny medi, ktorá zaručuje skvelé tepelné vlastnosti, a následne sú opatrené špeciálnym povlakom „DLC“ (diamantu podobný uhlík) ktorý zaisťuje skvelú klznosť, ľahkú údržbu a predlžuje životnosť komponenty.